Rambut Penjagaan

Memulakan rutin asas

Gunakan air panas atau sejuk

Cuci rambut kamu

Letakkan rambut anda kering

Bagaimana untuk mempunyai
rutin rambut yang baik?

1

Memulakan rutin asas

Pilih syampu dan perapi dengan bijak. Mereka tidak semua dicipta sama. Pilih produk yang berfungsi dengan baik dengan jenis rambut anda supaya rambut anda kelihatan seperti yang terbaik. Semak label jika anda boleh dan cari lebih banyak ramuan semulajadi.

2

Gunakan air hangat atau sejuk dan bukannya keran

Haba air panas mengeringkan rambut. Lebih baik menggunakan air suam atau sejuk untuk mencuci rambut anda. Sekiranya anda perlu mandi air panas yang mengukus, cuba selesaikan dengan bilas yang hangat atau sejuk supaya rambut anda kelihatan baik dan berkilat dan bukannya keriting dan kusam apabila ia kering.

4

Letakkan rambut anda kering dan bukannya mengikatnya.

Rambut lemah apabila basah. Itulah sebabnya melakukan rawatan tuala kasar yang kering boleh memecahkan rambut anda. Sebaliknya, gunakan tuala untuk mengeringkan rambut anda dan hapuskan air yang berlebihan, kemudian biarkan ia selesai pengeringan udara.

3

Basuh rambut anda dua atau tiga kali seminggu

Anda mungkin fikir ia adalah baik untuk mencuci rambut setiap hari, tetapi itu sebenarnya terlalu kerap bagi kebanyakan orang. Membasuh rambut anda terlalu sering menghilangkan rambut minyak pelindung anda secara semulajadi yang dihasilkan oleh kulit kepala anda, menjadikannya lebih cenderung untuk mendapatkan keriting dan gelisah.

Hak Cipta © Zest | Hak cipta terpelihara